Czy istnieje danie, które z całkowitą pewnością uwielbia każdy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, rozpowszechniony gdzie okiem sięgnąć. Prostota w przeróżnych odmianach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Włosi umiejętnie potrafią komponować nie drogie i świeże produkty, które wspólnie smakują idealnie. Gorąca Italia dała nam nie tylko okrągłe placuszki, ale także spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie dobre i błyskawiczne w ugotowaniu potrawy, które gromadzą przyjaciół przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko lubią gotować. Uwielbiają przebywać z przyjaciółmi, dyskutując i bawiąc się w gronie smacznego jedzenia, które opiera się na lokalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam w każdym sklepie i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy dojrzewające w palącym słońcu południa smakują cudownie. Nic dziwnego że znalazły się w podstawowym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd tak naprawdę pochodzi się kuchnia włoska i jak powstała pizza? Odpowiedź zapewne Cię zadziwi. Poznaj zatem historię o pochodzeniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nierozerwalnie skorelowana z tradycją danego rejonu. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i podczas gotowania ukochanych potraw stosują się do przepisów dostarczanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, sztuce dobierania prostych składników i używaniu wysokiej jakości (najczęściej naturalnych) wyrobów kuchnia ta zdobyła znaczną renomę i międzynarodowe uszanowanie. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko robione jest ręcznie, wedle ściśle określonej receptury. Gotowanie „od serca” wpływa na to, ze wszystko pachnie i smakuje wspaniale. Co jeszcze należy wymienić jako atut kuchni włoskiej? Naturalnie jej przystępność. Kuchnia ta jest wyjątkowo tania, a wszystko dlatego, że spora liczba tradycyjnych potraw pochodzi się z ubogich rejonów. W przeszłości ubodzy obywatele Włoch używali produktów, które łatwo mogli dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było indywidualnie. Jednak oprócz samego przyrządzania, najistotniejsze jest (co pielęgnuje się w dzisiejszych czasach) zajadanie posiłków w licznym gronie bliskich. Według Włochów wspólna konsumpcja ma łączyć ludzi. Nic nie znaczy cena posiłku, ale sam moment, który spędza się z ukochanymi osobami, przy jego konsumowaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.

Pizza – smak, którego się nie zapomina

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego spodu. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy świeżej bazylii? To fundamentalne składniki klasycznej pizzy. Danie to przeszło wiele ewolucji. W każdym kraju smakuje inaczej. A w jaki sposób to się wszystko zapoczątkowało? Produkty porównywalne do pizzy znane były już w zamierzchłym Rzymie i co zaskakujące były idealnym środkiem. płatności. Pizza wielką sławę zyskała dopiero pod koniec XVIII wieku, kiedy to zaczęły się otwierać placówki zwane pizzeriami. Przyciągnęły one króla Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by spróbować podawanych tam dań. Prawie sto lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito zrobił dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia była nowalijką, gdyż kucharz dodał do niej magiczny składnik – mozzarellę. Władczyni polubiła jej smak i od tamtej chwili pizza ta jest znana jako „margerita” od jej imienia. Następnie pizza trafiła do USA, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich imigrantów przybywających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ W ten sposób pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich narodowości – od Chińczyków po Jamajczyków.

Popularne dania kuchni włoskiej

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od miejsca na Ziemi. Wyraża to ogromne uznanie dla kuchni Włoch. Pizza nie jest wprawdzie ostatnią słynną potrawą tej strony świata. Włochy przekazały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska generalnie bazuje na zdrowych składnikach. Na południu kraju przyrządza się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu przeważnie stosowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy również, że oprócz klasycznych posiłków, Włosi mogą nam zaoferować oryginalne wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie adorować kuchni tej strony globu?

Chciałbyś spróbować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która wytwarza włoskie dania wedle tajemnej formuły. Przygotuj się na ciekawe doznania smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: pizzeria Toruń

Strona używa cookies
Ok