zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki do produktów wrażliwych i nie tylko

W przemyśle spożywczym szczególnie ważne jest nieprzepuszczalne zakręcanie opakowań. Głównie – produkt absolutnie nie wydostaje się z butelki lub słoika, m. in. w trakcie transportu w inne miejsce. Po drugie – dłużej ochrania wspaniały smak i zapach, a to dla Odbiorców jest tak naprawdę najważniejsze, kiedy „przetrząsają” szafki z mnóstwem artykułów (często kilkunastu rozmaitych marek). A po trzecie – można go naturalnie, rozdzielać w taki sposób, ażeby nie było go ani za dużo ani zbyt mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, ponieważ takim wyrażeniem tytułuje się maszyny zakręcające, na przykład słoje i butelki, obowiązkowo muszą spełnić bardzo dużo przeróżnych wymagań, by były zaakceptowane do masowego generowania produktów. W ostatnim czasie jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie wyrobów szczególnie delikatnych, m. in. jogurtów oraz zbudowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich zadaniem jest specjalistyczne zamykanie butelek z jednodniowymi napojami, produktami nabiałowymi oraz wodą źródlaną.

Jeśli kierujemy swoją uwagę na maszyny zamykające przetwory w rozmaitych pojemnikach, to możemy wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w owym przypadku możemy wybrać zakręcarkę karuzelową, liniową, z samodzielną głowicą lub wieżę zakręcającą. Takiego rodzaju zamykarki zdają egzamin nie tylko w sektorze żywnościowym, lecz również przemyśle chemicznym, monopolowym oraz lekowym.

Zakręcarkę słoików – tu głowica zakrętarki jest doskonale dostosowana na potrzeby klasycznych zakrętek słojów. W pierwszej kolejności maszyna eliminuje nadwyżkę powietrza, natomiast w dalszej kolejności zakręca je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do owalnych puszek – są idealne przy zakręcaniu okrągłych puszek, jakie zostały wyprodukowane, m. in. z cynku.

W przypadku kiedy planujemy dopasować dobrą głowicę, to musimy brać pod rozwagę przede wszystkim materiał, z jakiego wytworzone jest opakowanie. Dzięki temu wyrób będzie w perfekcyjnej ilości umieszczony w butelce lub metalowym pojemniku. Zamykarki automatyczne posiadają bardzo trwałą budowę, która gwarantuje pracownikom bezpieczeństwo. Rzadko ulegają awariom, jeśli są należycie użytkowane i oczyszczane. Zakręcarki to urządzenia, których konstrukcja stale „się rozwija”, gdyż co chwilę wdrażane są nowe opakowania o profilach innych niżeli poprzednie.

Klasyfikacja zakręcarek ze względu na typ

Krótko mówiąc zakręcarki możemy rozdzielić na posiadające jedną głowicę, wielogłowicowe, maszyny liniowe i urządzenia dostosowane pojemników o naprawdę niewielkich oraz średnich kubaturach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą możemy tymczasem rozbić na zmechanizowane (same ściągają przykrywkę) i w połowie zautomatyzowane (pokrywkę powinniśmy pobrać manualnie). Zakręcarki wielogłowicowe, np. kręcące się wokół centralnej osi, posiadają od 3 do 24 głowic oraz potrafią działać na liniach przemysłowych o naprawdę dużej wydajności, z pojemnikami szczególnie czułymi i wówczas, gdy w butelce lub słoiku produkt jest na wysokim poziomie. Ostatni rodzaj jest adresowany raczej dla przemysłu lekowego i kosmetycznego (do zamykania często wyjątkowo niewielkich ilości produktu). W przypadku zakręcarek frontowych zakręcanie jest możliwe etapami – kilka lub kilkanaście głowic równolegle zakręca opakowania z artykułem. Kapslownice idealnie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody niegazowanej w szklanych butelkach oraz napojów wyskokowych. Jednoznacznie zakręcarki są bardzo ważnym fragmentem na linii przemysłowej, pomimo że zwyczajnie wymagają de facto żadnego dozoru. Dzięki maszynom wysokiej jakości wyraźnie poprawia się wydajność produkcji. Zakrętarki mamy opcję zaprojektować „od podstaw” (uwzględniając, m. in. wyrób do którego ma być przystosowana oraz ilość zamykanych pojemników w przeciągu jednej godziny).

Dodatkowe urządzenia eksploatowane w procesie masowej produkcji

Do dodatkowych maszyn, dzięki którym konstruowane są pełne linie przemysłowe, trzeba zaklasyfikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, maszyny rozlewnicze, dozownice oraz napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do załadunku i rozładunku, miksery i kartoniarki. Wszystkie wyszczególnione maszyny mamy opcję wyposażyć w dodatkowe opcje, przykładowo w aplikatory koloratek. Klasyczny proces masowej produkcji kształtuje się dokładnie w taki sposób: poddane wcześniej sterylizacji opakowania trafiają na linię przerobową, są liczone oraz rozmieszczane. Maszyny nalewające zapełniają wystawione opakowania towarem, zaś zakręcarki pokrywają szyjki konkretnymi zakrywkami. Później szczelnie zamknięte artykuły wchodzą, m. in. do kartoniarek. W każdej gałęzi mechanizm produkcji będzie wyglądał odrobinę inaczej, ponieważ jest on uzależniony od gatunku wyrobu. Stąd też do artykułów drogeryjnych są stworzone inne rodzaje urządzeń, a na potrzeby produkcji piwa i innych napojów alkoholowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię ów materiał, kliknij w link obok – Zakręcarki – a zapewne odkryjesz to, czego dziś poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok