Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i cenionych z trunków. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, wyśmienitym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że często ciężko jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś na temat piwa, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej jakości oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, solidniej produkowanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są pasjonaci rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przygotowania jest kluczowa. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do zakupu.

Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa dość długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz otrzymania koncesji. Dziś branża minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak kategoria, struktura, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednego typu, ponieważ cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Strona używa cookies
Ok